Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zebrapinty(nem ide tartozik de nagyon népszerű) ;)

 

A zebrapinty (Taeniopya guttata)

Kép

A zebrapinty a hazánkban legelterjedtebb díszmadár (talán csak a hullámos papagáj előzi meg) Ezen csodálatos madarak kelet-Indonéziából és Ausztráliából származnak

 

 

 

 

 

 

Honosítás, urbanizálás

Elsőként L.J.P. Vieillot francia természetkutató írta le a fajtát, az 1700-as években. Nem tudjuk mikor került be európába, de 1872-ben már egy német szakfolyóirat a "Die Gefiederte Welt" zebrapinty tenyésztésével foglalkozott. Az 1900-as években már olcsón beszerezhető madárnak számított és a népszerűsége azóta is töretlen. 

Kinézete

Mint általában a madaraknál a zebrapintyeknél is megfigyelhető a nemek közti külömbségek. A hím erőteljesebb színekkel rendelkezik, a nyak hátsó része szürkés, a hát és a szárnyfedők szürkés-barna, oldalán fekete egyes tollakon fehér foltok találhatók. A farok feketés színű. A fej két oldalán gesztenyebarna tollazat található, a melltollazat viszont ezüstszürke, a test oldala pedig vöröse-barna. Csőre koráll-piros, szeme vörös. A lábaik hússzínűek. A tojók a hímeknél fakóbb pasztelesebb színeket tudhatnak magukénak. Nincs barna pofafoltjuk és fehér foltjaik sem megfigyelhetőek. A test oldala barnás-szürke az alsó testtájék fehéres, a fej és melltollazat sötétebb szürke, mint a hímeké. A kifejlett példányok testhossza a fejtől a farokig 10-11 cm.

HangjukKép

A zebrapintyek szinti mindig csiporognak, dudálnak. Szinte mindig amikor megmozdul hallatják a hangjukat, izgalmi állapotban, veszekedés közben szinte kimondottan hangosak. A párzási időszakban ezeknek a hívogató hangoknak különösen nagy szerepük van. A násztáncnál a hímek éneke csodálatos lenyűgöző. Fészekrakás közben és költési időszakban a hímek nyöszörgő hangot adnak ki. A kikelt kismadarak lágy vékony rekedtes hanggal kéregetik az élelmet a szülőktől majd ez a hang a fejlettségi szinttől függően erősödik. Lakásban nagyon jól tarthatóak a hangjuk nem zavaró inkább kellemes.

Etetése.

Ha kevesebb madarat tartunk érdemesebb előrecsomagolt EGZÓTA vagy kimondottan ZEBRAPINTY magkeveréket vásárolnunk ezzel sok időt takaríthatunk meg magunknak és nincs is más dolgunk mint kiegészíteni némi zöld eleséggel gyümölccsel és finomságokkal (pl csumíz) és a madarunk tökéletes ellátmányban részesül. Ha a madarat tenyészteni illetve szaporítani szeretnénk akkor az étrend megváltozik erröl részletesen az ETETÉS menüpontban találhatsz.

(Nekem kettő is van Bonnie és Clyde):D