Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Víz igény(itatók)

 

 
A kutya vízigénye
A vízfogyasztás rendkívül fontos a kutya egészségére nézve. Tanuld meg mennyit kellene igyanak a kutyák naponta és miért ilyen fontos is ez!
 

Víz nélkül nincs élet. Az emberi test 63%-a, a bolygó 75%-a és a felnőtt kutya testének 60%-a víz. Csodálatos módon a kutya teste elveszítheti minden zsírtartalmát és fehérje tartalmának túlnyomó részét, és továbbra is életben marad. De csupán 10% vízveszteség szükséges ahhoz, hogy a kutya elkezdjen komoly egészségügyi következményeket tapasztalni.

 

Mennyi vizet kellene a kutyának fogyasztania?

Egy forró, alacsony páratartalmú napon, a kutya pár óra leforgása alatt kiszáradhat. Annyira lényeges, hogy a kutya hozzáférjen friss vízhez, hogy az állatvédő szervezet számos államban bűncselekménynek nyilvánította az állatok megfelelő vízmennyiség nélküli tartását. Nincsenek szigorú szabályok arra, hogy mennyi vizet igényel egy kutya, de van néhány tényező amit ugyanolyan mértékben figyelembe kell venni, mint az állatorvos tanácsait. A kutya súlyának, mozgásának mértékének, annak, hogy nedves vagy száraz tápot fogyaszt és a lehetséges egészségi állapotának, egyaránt szerepe van a szükségesvízbevitel meghatározásában. Egy állatorvos azt tanácsolná, hogy egy egészséges kutyának mindig annyi friss víz kell álljon rendékezésére, amennyit csak akar. És pszichológiailag a kutyának legalább 2 ml vizet kellene innia naponta testsúlya minden egyes fél kilójának megfelelően. Ha a kutya egy kicsit több vizet iszik a nap folyamán, bármilyen okból kifolyólag, ez jó dolog. De ha a kutya nem fogyaszt elegendő mennyiségű vizet, pusztító hatást gyakorolhat a házi kedvenc egészségére.

 

 

automata-kutyaitato
Automata itató

 A víz tulajdonságai

A víz minősége változik a régiói, tereprajzi és közösségi standardok függvényében. Egyik tényező, amit figyelembe kell venni az oldott anyagok mennyisége, amelyek jelen vannak a házi csapvízben. A megyék többsége rendelkezik ezzel az információval vagy szándékában áll tesztelni ezt a vizet. A helyi medencéket forgalmazó üzletek ugyancsak képesek elvégezni ezt a tesztet. Amire szükségük van, az 180 gramm víz egy tiszta üvegtárolóban. Kenneth M. Vigil "Clean water" című könyve szerint, melyet az Oregon Állam Egyetemi Nyomdája adott ki 2003 májusában, a víz, amely kevesebb mint 5000 ppm (milliomod rész) oldott anyagot tartalmaz iható víz a házi kedvencek számára. A kutyának soha nem szabad megengedni, hogy ismeretlen vizet fogyasszon, mivel a víz egy tenyésztési medenceként szolgálhat a baktériumok, élősködők és giardia számára. A háztartásokbeli csapvizet biztonságosnak tekintik a házi kedvencek számára és valószínűleg kezelve is volt. De, ismételten, a vizet meg kellene vizsgálni, mivel a túlzott oldott anyag tartalom többek között vese és epekövet okozhat más házi kedvenc egészségi problémák mellett. És miközben sok kutya tulajdonosnak kedvez a palackozott víz ötlete, nem ajánlatos rendszeres forrásként használni az ásványi anyagok esetleges hiánya miatt.

 

Víz és egészség

A nagy teljesítményű és a dolgozó kutyákat a víz ízesítése által arra ösztönzik, hogy nagy mennyiségű vizet fogyasszanak. A beteg kutyákat is unszolni kell, hogy megfelelő mennyiségű vizet fogyasszanak. A hányás vagy/és hasmenés valamint a magas láz pillanatok alatt kritikus állapotba hozhatja a kutyát (főként egy kicsi kutyát). Az ízesített víz mellett egy másik trükk, amit az állati orvostudomány ajánl, hogy jégkockákat adjon neki. Akárhogy is, mindig az a legjobb választás, hogy ellenőrizd a kutyád állatorvosával, bármikor amikor a kutya nem érzi jól magát vagy a kimerültség jeleit mutatja.

 

 

kutyaitato
Praktikus kutyaitató

 Az állatorvosi tanulmányok igazolják, hogy azok a kutyák, amelyek számára bőséges folyadékot biztosítanak, egészségesebbek és teljesítményük valamint szokásos gyakorlataik hasznosabbak. A víz az élet alapját képezi, emiatt mindig bizonyosodj meg arról, hogy a család házi kedvence bármikor hozzáférhet a vízhez!