Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vemhesség,kölykök-Kutyák

                                            kiskutyakk.jpg

                                 Bárcsak megértenék az emberek, hogy az állatok ugyanolyan

kiszolgáltatottak, s ugyanúgy függenek tőlünk, mint a gyerekek; ezt a gyámságot ránk ruházták.

A vemhesség:

 A vemhesség általában 2 hónapig tart. A vemhesség első jele a fogamzás után körülbelül 4 héttel a csecsbimbók enyhe megduzzadása, erősebb rózsaszínű árnyalatúvá válása. A vemhesség 5.-6. hetében már kilehet tapintani  kiskutyákat és ekkor már meglehet mondani, hogy hány magzat van a méhben. Ezek után a has növekedésnek indul. A magzatok számára az első három hét a legkritikusab, ebben az időszakban a gyógyszerek és fertőzések káros hatású lehet fejlődésükre. Az anyaállatot célszerű még vemhesség előtt beoltani mert a betegségek ellen termelt antitestek öröklődnek a megszülető kölykökre.  A méhben lévő kölykök (hasonlóan az emberhez) érzelmi fejlődése már megkezdődik a méhben az anyaállat érzelmeihez képest

Ellés:

A vajudás előtt 24 órával a kutya már szinte semmit nem eszik és egyre több időt tölt a kiválasztott helyen. Az ellés előtt sokuk nyugtalanná, harapóssá és ingerlékenyebbé válhat. Megkezdődnek a kisseb méhösszehúzódások és az első lölyök a szülőcsatornába jut, a magzatburok megreped és a magzatvíz kifolyik. Ezt követően kb. 2 óra múlva az első kölyök megszületik. A kiskutyák általában fejjel előre jönnek a világra, de van amelyik farral felé csusszan ki.  A szuka általában fekve szül de vannak szukák melyek állva ellenek. A kiskutyák mind egy-egy burokbab jönnek a világra amelyet az anyaállat lenyalogat róluk, nyelvének maszírozásával veszi rá a kölyköket az első levegő vételre. Az első kölyök megszületése után 30 percen belül újra megindul az ellés.

 

Kölykök:

Az ellés utáni 24 órában a szuka egy pillanatra se hagyja magára a kölyköket. Születésük után két héttel még teljesen az annyuktól függenek. 3 hetesen már kezdenek szaglászni, járni, fülelni, nézelődni. 4-5 héten kmár nem annyira függenek  anyjuktól kezdenek morogni, ugatni, csóválni a farkukat. 7. hét a kölykök már futnak, ugranak.  A kölyköket lehetőleg ne vegyük el túl korán az anyjuktól mert a kölykök az anyjuktól tanulnak és sokmindent az egymással való játék közben tanulnak meg.   A kölykök tápláléka:  A kölykök az első 3 hétben kizárólag anyatejjel táplálkoznak. A 3 hét végétől már kaphatnak szilárd táplálékot.  Az anya egy ideig még hagyja szopni a kölyköket, de ennek már nem tápláló szerepe van hanem megnyugtató, biztonságérzetet adó.

Az emberi társadalomba való beilleszkedésük  a negyedik hét közepétől, a hetedik hét végéig tart. Ebben az időszakban kapott tapasztalatok befolyásolják a kölyök későbbi természetét. Hat-nyolc hetes korban nem érheti lelki károsodás a kölyköket, mert ez tartósan megmarad, és a későbiekben helytelen viselkedésben nyilvánulhat meg, melyet már nagyon nehéz helyrehozni.