Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Törpe pinscer

2011.02.19

Neve ellenére a törpe pinscher semmiképp nem a jóval termetesebb dobermann pinscher lekicsinyített változata. Valószínűleg mindkét fajta őseként a német pinscher említhető, de a három fajta közti kapcsolat itt véget is ér. 

A törpe pinscher története és tulajdonságai

 

A törpe pinscher származása néhány évszázadra vezethető vissza, a német parasztudvarok patkányfogó kutyáihoz. „Őz-pinscher"-nek becéztek, mivel hasonlítottak az akkoriban német erdőkben élő, kis termetű, vörös őzekre. Sokan mai napig állítják, hogy a törpe pinschert a dobermann pinscherből tenyésztették ki, viszont Louis Dobermann csak 1890 körül hozta létre első dobermannját. Dobermann úr azt mondta, hogy olyan kinézetű, terrierszerű kutyát szeretett volna kialakítani, „mint az őz-pinscher (a mai törpe pinscher), de amelyik tizentötször nagyobb és nehezebb."

 

torpe-pincser-kutya


Több évszázados festmények és szobrok ábrázolásai alapján a törpe pinscher kétségtelenül egy nagyon régi fajta, de mivel a fajta dokumentálása alig kétszáz éve kezdődött, a fajta eredetét nem lehet biztosan megállapítani. 1836-ban Dr. H. G. Reinchenbach német író azt állította, hogy a törpe pinscher a tacskó és az olasz agár keveréke. Sok történész és a fajta múltjának kutatói egyetértenek abban, hogy a törpe pinscher őseiként a kisebb termetű, rövidszőrű német pinscherek, az olasz agár és a rövidszőrű tacskó valamilyen kombinációját lehet említeni.

A törpe pinscher a nagyobb, német pinscher fajtacsalád tagja, amely tartalmazza mind a nagy- és kistestű változatokat és két különböző szőrtípust. A majompincsi és a schnauzerek is ebbe e családba sorolandók. A törpe pinscher egy erős, kiegyensúlyozottan négyzetes felépítésű, rövidszőrű öleb, amely büszke, életteli és öregkorában is játékos. Könnyen tanítható, figyelmes, bátor és szeretteit védelmező, ennek köszönhetően egy éber őrzőkutya.

 

torpe-pinscherA törpe pinscherek nagy kutyának hiszik magukat, és úgy is viselkednek. Az évek során a fajtán sokat javítottak a tenyésztők, de a veleszületett jelleme nem változott. Ideális játszópajtás és háziállat fiataloknak és időseknek egyaránt, egy nagy személyiség egy szép kis csomagolásban, amit csodálnak és tisztelnek az emberek, bármerre is járjon. Anya azért szereti, mert selymes rövid szőrét könnyű tisztán tartani és gondozni. A gyerekek azért szeretik, mert természetéből adódóan érdeklődő és mindig ott akar lenni, ahol történik valami. Apa pedig azért szereti, mert robusztus, egészséges és könnyű formában tartani.

Egy jól nevelt és szocializált, fajtatiszta törpe pinschernek egyedülálló a személyisége. Néhány perc egy ilyen kutya társágában nyilvánvalóva teszi, miért is érdemelték ki az „ölebek királya" címet. A törpe pinscher nem ismer félelmet, eleven, rendkívül kíváncsi és csupa életerő. Komoly odafigyelést igényel, végetnemérő energiatartaléka és kíváncsisága miatt. Mindent megvizsgál és nem ismer határokat, valódi szabadulóművész. Kíváncsisága bizonyos esetekben lényeges biztonsági intézkedésre kötelez.

 

kutyafajta-torpe-pinscherNe hagyj gemkapcsot, aprópénzt, rúzst, írószert, stb. olyan helyen, ahol törpe pinschered elérheti. Vigyázz, hogy soha ne felejts kinn gyógyszereket és hogy minden leesett pirulát felvegyél a földről. Ellenkező esetben siethet az állatorvoshoz a pinschereddel, aki hamarább megtalálta. Át kell fésülni a kert, udvar minden centiméterét, ahova kutyádat kiengeded. Ha találsz egy lyukat vagy hézagot, ahova befér a kezed, törpe pinschered biztos sikerrel átfészkeli magát rajta, tehát minél hamarabb gondoskodni kell a rések elzárásáról! A védőrácsok is szükségesek. Nincs annál szomorúbb, minthogy amiatt veszítsd el a kutyádat, hogy az kiszaladt az ajtón, amíg a kézbesítő nyomtatványát írtad alá.

Ha a törpe pinscher olyan gyerekekkel nő fel, akik óvatosan bánnak vele és ismerik a felelős kutyatartás szabályait, a kutya imádni fogja a gyerekeket. Viszont, ha a gyerekek bántják, megütik vagy durván bánnak vele, a törpe pinscher el fog menekülni. Fontos észben tartani, hogy felnőtt egyedként is, a törpe pinscher nagyon kicsi kutya. A túlzottan durva játék vagy bánásmód törött csontokat, vagy akár súlyosabb problémát is okozhat. Mindig hagyjuk a kutyát megközelíteni a gyereket, nem pedig fordítva, és kiskorú gyereket semmilyen kutyával ne hagyjunk felügyelet nélkül! Türelemmel, szeretettel és egy kis józan ésszel könnyen fel lehet a törpe pinschert, gyerekekkel együtt nevelni.

 

kutya-torpe-pinscher_400Rövid, aljszőrzet nélküli szörének köszonhetően a törpe pinscher szőre alig igényel gondozást. A szőr heti pár gyors átkefélése elég, hogy tisztán és fényesen tartsuk. Néhány hetente érdemes a kutya karmát is levágni. Előnyös a törpe pinschert rendszeres fogmosáshoz szoktatni. Nem ajánlott a túl gyakori fürdetés, mivel kiszáríthatja a kutya bőrét. Ha a tulajdonos szükségesnek érzi, jobb megoldás langyos, tiszta vízzel átnevesített törölközővel átdörzsölni a kutyát.

Jól informált és kitartó kutyakiképző segítségével a törpe pinscher sikeres lehet engdelmességi próbákon.  A törpe pinscherre jellemző, hogy minél jobban nevet a közonség, annál kevésbe szándékoznak együttműködni gazdájukkal. Ennek ellenére kétségtelenül tudnak ők komolyak is lenni, és ilyenkor kiérdemlik maguknak a legmagasabb rangot és címet.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Albrigi - Organic Wine

Albrigi2020Bah,2020.01.19 23:39

Organic Wine
Do you ever worry about what additives, preservatives and pesticides are in your food? What about the effect on the environment of the manufacturing process?

When you make your own wine you don’t need to worry! Every ingredient has been put in the wine personally so you know exactly what you’re putting in to your body.

Whether you are using fruit you have grown yourself (or been given) or you’ve been able to source locally grown organic beauties – you can now make your own organic wine at fraction of the cost of store-bought organic wine.

You can also buy organic sugar fair trade sugar from the makewine.co.nz shop. This sugar has been sustainably and ethically sourced.

Sulphite (Sulfite) Free Wine
It is impossible to make a sulfite-free wine, because wine yeast produces sulfur dioxide (SO2) during the fermentation process. However, you can reduce and control the amount of sulphites in your wine by how much / whether you use metabisulphite in your home winemaking.

It is true that metabisulphite is an effective and safe method of sterilising both your must and equipment, but if you don’t mind taking a little bit of risk you can make wine without it. Using boiling water to sterlise your equipment and must, whilst a bit more risky in terms of your wine getting an infection, may be a worthwhile trade-off in your opinion especially if you have a sensitivity to sulphites. You can also choose to rinse your equipment that has been sterlised with metabisulphite with cooled boiled water to reduce the amount of sulphites you are adding to your wine. Also, if you are planning on drinking your wine young, the alcohol in the wine will act as a preservative, negating the need to add metabisulphite throughout the winemaking process as a preservative.

Some people use chlorine bleach to sterlise their equipment rather than metabisulphite. Also some homebrew stores sell a pink powder as a sanitiser which is a chlorinated product. This is NOT recommended. Chlorine is quite a dangerous product to have around wine. With improper use and insufficient rinsing chlorine residue may get into the wine. If it does, it could easily be converted to trichloroanisole (TCA) the major chemical found in cork taint (mustiness). For this reason, chlorine is almost never used in wineries.

overseas prescriptions online 136 mg

Amandamthy,2020.01.15 16:25

Hi there! [url=http://onlinegenepharmacy.com/]http://onlinegenepharmacy.com[/url] - no prescription usa pharmacy great web site

Как приобрести электронный ключ

Williebilla,2020.01.15 04:56

calis 86 mg

MichaelMob,2020.01.15 04:17

Hello! [url=http://erectionpills365.com/]http://erectionpills365.com[/url] - erectile dysfunction good web site

ed pills online 144 mg

Matthewmtze,2020.01.15 02:30

Howdy! [url=http://erectiledysfunctionpills-365.com/]http://erectiledysfunctionpills-365.com[/url] - ed pills good website

какие очистные сооружения

BobbyArtew,2020.01.14 06:35

В компании проектирует, производит Обслуживание систем отопления.

В нашей фирме вы можете купить МЕШАЛКИ, Емкости пожарные, топливные, химические, для пищевой промышленности, для питьевой воды, для кислот и т.д., Турбинные мешалки, Сжигание осадков сточных вод, Распределительные колодцы, Коалесцентные модули, Фильтры-ловушки, ОДЪЕМНЫЕ УСТРОЙСТВА И МЕТАЛЛОКОНСТРУКЦИИ Подъемники, ВОДООЧИСТНОЕ ОБОРУДОВАНИЕ материал исполнения : металл ,стеклопластик, ПОДЪЕМНЫЕ УСТРОЙСТВА И МЕТАЛЛОКОНСТРУКЦИИ Промышленные металлоконструкции, ОЧИСТКА ЛИВНЕВЫХ СТОЧНЫХ ВОД Пескоуловители тангенциальные с шнековой выгрузкой, НАСОСНОЕ И КОМПРЕССОРНОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (Грунфос, КСБ, Вило, КИТ, Взлёт, ТВП) Компрессоры диафрагменные, ВОДОПОДГОТОВКУ Сорбционная фильтрация, а также все для автомойки Система очистки воды для автомоек.

У нас вы найдете ЛОС, а также Нефтеуловители, мы можем произвести Подбор оборудования для обустройства скважины. Бурение артезианских скважин, Инженерные изыскания, Водоснабжение частного дома.

Автономная канализация : [url=https://svs-samara.ru/] Восстановление дебита скважины[/url]

paxil 12.5 mgs 273 mg

Kylemtkx,2020.01.12 17:00

[url=http://paxil.ru.com/]http://paxil.ru.com[/url] - paxil lowest price <a href=http://paxil.ru.com/#>order paxil online pharmacy american</a>

buy nolvadex online 389 mg

Thomasmtuk,2020.01.12 13:19

[url=http://nolvadex.ru.com/]http://nolvadex.ru.com[/url] - buy nolvadex pills <a href=http://nolvadex.ru.com/#>buy tamoxifen no prescription</a>

Best Christmas Background Photos, Pictures and Images

Hiemnjeni,2020.01.07 03:50

http://forum.airporthaber.com/member.php?u=313247 http://expressenterprices.lextopiagaming.com/forum/index.php?members/acata.468/ http://expressenterprices.lextopiagaming.com/forum/index.php?members/acata.468/ http://expressenterprices.lextopiagaming.com/forum/index.php?members/acata.468/ https://sgad.ru/user/Gew/ http://empyrethegame.com/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=7913 http://forum.ll2.ru/member.php?13153-Phili http://sscds.com/home.php?mod=space&uid=609835 http://www.forumdipace.org/profile.php?mode=viewprofile&u=56375 http://cannabis.cluster005.ovh.net/french/forum/member.php?u=308577 https://forex-brazil.com/member.php?42979-Suedo http://new.ateliersge.fr/member.php?1431-Zet http://openwrt.feetline.net/index.php?action=profile;u=99742 http://allied-social.ca/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=37485 http://www.comocreartuweb.com/consultas/member.php/46469-caush https://www.eddirasa.net/vb/member.php?u=55406 http://mojeretro.pl/member.php?action=profile&uid=4120 http://lungsuan.chumporn.police.go.th/board/index.php?action=profile;u=20740 http://leoclassifieds.com/author/clich/ http://shaboxes.com/author/odorb/ http://forum.malditolag.com.br/User-but--1503 http://epcsoftware.org/member.php?action=profile&uid=51633 http://blackbizlist.net/author/walia/ https://truewow.org/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=10161347 http://www.aaumq.org/forums/users/unile/
sdfadfhjdsfgnsdfgsdfg4357sdfh
[url=https://samsenescall.webs.com/apps/guestbook/]Best Christmas Background Photos, Pictures and Images[/url]
[url=https://mildredshemsida.webs.com/apps/guestbook/]Best Christmas Background Photos, Pictures and Images[/url]
[url=https://iglesiacristianaebenezer.webs.com/apps/guestbook/]Best Christmas Background Photos, Pictures and Images[/url]
5f2b0e7

Goo - Get health in USA

RickyCap,2020.01.06 01:17

usabuycialis delivery! Comfort. Joy.
[url=https://usabuyciali.com]buy cialis in canada[/url]


See you in New Year USA 2020
[url=https://usabuyciali.com]usa cialis[/url]

Interior home renovations

СontractorTam,2020.01.04 14:59

Interior remodellings, General building-- solutions that are actually provided by many organizations in Manhattan. But our provider stays the market innovator for several years. On our profile, a significant variety of examples of participation with both individuals as well as corporations. [url=https://grandeurhillsgroup.com/]Interior renovators ny[/url]

Top notch Inside renovators are certainly not simply an investment, it is actually an expenditure that improves the functionality and comfort of any sort of room - a cottage, workplace, flat, condominium. To create hospitality interior design expertly and also suitably, it is vital to use tried and tested and especially audio materials that abide by all norms and also technological requirements. Yet the main subtlety is actually not even in the products, yet in exactly how and also how the right way they are made use of. As well as this is the work of the professionals. Qualified skills are an exceptionally significant circumstances. Just through this strategy can easily company inner parts renovation be actually implemented as planned.

The firm carries out interior improvements NY condos, homes, spaces, administrative and also office grounds in NY on a turn-key manner at competitive costs. Resorting to our team, you receive Indoor renovators New York City with a guarantee of high quality, short due dates for fixings, dependability as well as functionality of indoor answers.

purchase colchicine online 354 mg

Michaelmtjs,2019.12.28 23:21

[url=http://colchicine1.info/]http://colchicine1.info[/url] - buy Colchicine cheap <a href=http://colchicine1.info/#>purchase Colchicine</a>

can you buy colchicine over the counter in canada 114 mg

Kyliemtny,2019.12.28 15:23

[url=http://colchicine1.info/]http://colchicine1.info[/url] - buy Colchicine with no prescription <a href=http://colchicine1.info/#>where to buy colchicine tablets</a>

buy colchicine tablets 36 mg

Brandonmtjm,2019.12.28 07:21

[url=http://colchicine1.info/]http://colchicine1.info[/url] - buy generic Colchicine <a href=http://colchicine1.info/#>buy Colchicine with no prescription</a>

Why she had to fall I don't certain she wouldn't rephrase

Jamesboubs,2019.12.25 23:27

Yesterday, all my troubles seemed so transcend away
[url=https://erectionpillsusa.com]erection pills online[/url]
For the nonce it looks as nevertheless they're here to foil
<a href="https://erectionpillsusa.com">more..</a>
Hurriedly, I'm not half the man I worn to be

Divorce Lawyer Job Description

Alvinboize,2019.12.23 13:49

[url=https://localdivorce.tk/divorce-lawyer/gY-zl5arZn19kK4]Divorce Lawyer Job Description[/url]

[url=https://localdivorce.tk/divorce-lawyer/gY-zl5arZn19kK4][img]https://i.ytimg.com/vi/OWMg5I3EGYM/hqdefault.jpg[/img][/url]

buy cialis pills online 497 mg

Gavinmtng,2019.12.22 09:37

[url=http://www.onlinepharmacycanadaus.com/]http://www.onlinepharmacycanadaus.com[/url] - buy cialis medication <a href=http://www.onlinepharmacycanadaus.com/#>buy tadalafil no prescription</a>

cialis online 104 mg

Nathanielmtyq,2019.12.22 02:00

[url=http://www.onlinepharmacycanadaus.com/]http://www.onlinepharmacycanadaus.com[/url] - order tadalafil <a href=http://www.onlinepharmacycanadaus.com/#>purchase cialis</a>

buy cialis pills online 415 mg

Josephinemtey,2019.12.21 18:27

[url=http://www.onlinepharmacycanadaus.com/]http://www.onlinepharmacycanadaus.com[/url] - order tadalafil <a href=http://www.onlinepharmacycanadaus.com/#>buy cialis online</a>

buy cialis online 314 mg

Gabriellamtdl,2019.12.20 02:49

[url=http://cialishql.com/]http://cialishql.com[/url] - cialis <a href=http://cialishql.com/#>order cialis</a>