Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kutyatartás télen

 

 

Kutya hideg van...

 

 

 

 

 

A tél veszélyei, kutyatartás télen

 


A kutyák többsége nagyon szereti a havat, szeretnek benne játszani, hemperegni, beleharapni, nyalogatni. A hideg, havas időjárás azonban az örömön kívül, betegségek okozója is lehet.

A nagyobb hó elsősorban a rövidszőrű, kistestű, fiatal kutyák számára okozhat gondot.

A hóban való tartós játszadozás során a has szőrtelen, hátulsó harmada áthülhet aminek hólyaggyulladás lehet a következménye. Ilyenkor feltünően sokszor, kevés vizeletürítés hivja fel a figyelmet a betegségre.

 

A hó megevésének, nyalogatásának torokgyulladás lehet a következménye.

Az utcák sózása, könnyen kimarhatja a tappancsokat, aminek tartós nehezen gyógyuló végtag probléma lesz a következménye. Ez megelőzhető az ujjak közötti szőr kivágásával, ill. kenőcsök használatával. Az állateledeleseknél kapható mancsvédő viasz, vagy a patikában vett vazelin is tökéletesen alkalmas.

Séta előtt a tappancsokat ujjközöket alaposan le kell kenni. Séta után, otthon le kell törölni esetleg lemosni a kenőcsöt. Azok a krémek, amelyek beszívódnak a bőrbe, alkalmatlanok mivel, oldat formájában bejuttatják a sót a bőrbe.

Megoldás lehet a kutyacipő használata is, de ehhez előzetes szoktatás kell ill. egyes kutyák nem tűrik a lábukon. Kistestű kutyákat ölben el lehet vinni a sómentes területekre.

Rövidszőrű ill. fiatal kutyák számára tanácsos kutyaruhát beszerezni, a hideg időszakra. Célszerű impregnált, át nem ázó ruhát venni. A pamut ruha nem megfelelő, mivel könnyen átnedvesedik, átázik aminek betegség lehet a következménye

Eljött a tél, a hideg időszak, mit kell tennünk, hogy állataink a lehető legnagyobb kényelemben éljenek ilyenkor is?
A kutyák normális esetben gyakorlatilag hidegtűrők. A bundájuk vastag, télen még sűrűbbé válik, bőrük alatt pedig tartalékolnak olyan zsírszövetet, mely nagy hidegben is megvédi őket. Még azok a kutyák is, melyek napközben gyakran vannak bent a lakásban, kényelmesen alszanak kint éjszaka. Előfordul azonban, hogy a kizárólag a fűtött lakásban tartott kutyák elpusztulnak hidegben (ha elvesznek vagy kizárják őket). Ha a kutya átfázik, reszketni kezd, ilyenkor apró izomrángásokat láthatunk. Ha kutyánk szemmel láthatóan nagyon fázik, adjunk rá egy kabátkát.
Sokan úgy gondolják, hogy olyan hideg időben, amikor az embernek nincs kedve kidugni az orrát sem, a kutya is inkább a lakásban marad. Ez egyáltalán nem így van, hiszen a kutyák szeretik a jeget és a havat is, és ebben az időben is szükségük van a rendszeres és a gazda számára nemegyszer túl hosszú sétákra. Télen azonban érdemes néhány dologra odafigyelni. Bár vannak speciális kutyacipők, azért a kutyák többsége "mezítláb" jár. A latyak, hólé és a só felmarja a mancsukat, és fájdalmat okozhat. Kenjük be ezért a mancsukat vazelinnel vagy faggyúval, ha pedig repedezett, akkor külön figyeljünk az ápolására. Ha a kutya séta közben sántítani kezd, ennek oka az is lehet, hogy a jégdarabok és a megkeményedett hó a talppárnák közé szorult, ezeket távolítsuk el.
Lehetőleg hosszú bevásárlásokkor ne vigyük magunkkal a kutyát, hiszen hosszabb ideig a bolt előtt kikötve, egy helyben állva nagyon rosszul érzi magát és fázik.
A kutyák többsége szereti a havat enni. Ezt ne engedjük, mert mandulagyulladáshoz, esetleg hasmenéshez vezethet. Legszerencsésebb, ha már kicsi korában megpróbáljuk rászoktatni arra, hogy havat enni nem szabad.
Sétánál figyeljünk akkor, ha jeges útszakaszon kell átmennünk. A kutya az embernél jobban mozog a jégen, de így sem veszélytelen a közlekedés.
A séta után törölközővel dörzsöljük át a kutya szőrét, hogy ne száradjon rá a koszos és sós lé.