Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kutyusod nevelése

 

Kutya nevelési tanácsok - alapelvek

Kutya nevelési tanácsok - alapelvek  

A kutya nevelését nem szabad a legbonyolultabb dologgal kezdened. Szépen fokozatosan. A sikeres idomításhoz nyújtanak segítséget az alábbi alapelvek.

Az idomítás nagyon fontos minden kutya számára. Nemcsak az alapvető kommunikációt segíti, mellyel jobban megérthetitek egymást, hanem sok örömöt okoz, az együtt töltött idő remek szórakozássá válhat mindkettőtök számára.

Ideális esetben a kutya 8-10 hetes korában kell megkezdeni a tréninget. Ebben az időszakban még könnyebb befolyásolni a viselkedését, ez az az időszak, amikor az állat a legkönnyebben tanul. A közhiedelemmel ellentétben azonban, az idősebb kutyákat is lehet tanítani, csak nehezebben, mivel először le kell szoktatni a rossz viselkedésről, majd meg kell tanítani neki a helyeset.

Tuti tippek:

- Az örökölt tulajdonságok befolyásolhatják-e az elsajátítási képességét az állatnak? Van-e genetikailag akadálya? Tájékozódj a fajta genetikai jellemzőiről. Például, ha egy Basset Houndnak szeretnél védelemmel kapcsolatosan idomítani, bonyolult feladat elé nézel. Ellenben egy németjuhásszal, sokkal könnyebb dolgod lesz.

- Időtartam: amikor elkezded tanítani neki a parancsot, ha csak 1-2 másodpercig tartja a pozícióját, akkor is meg kell dicsérned. Folyamatosan kell növelni az időt.

Mindig pozitív élmény legyen a befejezés.

Kezdd a nevelést az alábbi parancsszavakkal és eljárásokkal:

- Ül!

- Figyelj!

- Feküdj!

- Marad!

- Gyere ide!

- Indulás!

- Állj!

- Nem!

Javasoljuk, hogy tartsd be a tanítás során az itt alkalmazott sorrendet, így lesz a legkönnyebb a dolgod.