Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kullancsveszély -.-"

A kullancsveszély

Kiskutya.hu

 

A tavaszi melegebb idő beköszöntével egyre nagyobb lesz az esély, hogy kutyánkat megtalálja a bolha és a kullancs. A kullancs komoly fenyegetést jelenthet, ha nem vagyunk elég figyelmesek és gondosak. Magyarország nagyon fertőzött a kullancs előfordulását tekintve, ezért nagyon kell óvnunk kis kedvenceinket.A kullancsoknak sokféle változata létezik, ezekből csak kevés a fertőző, de sűrű jelenlétük miatt mégis veszélyt jelentenek. Ma már nem csak a párás aljnövényzetben, erdők-rétek találkozásánál élnek, megtalálhatók a városi parkokban is, sőt a kertvárosokban még otthon az udvarban a fűben is! Nagyon szélsőséges klímaviszonyokat is elviselnek. Igy a nyári nagy hőségben, de enyhe teleken is okozhatnak gondot.
 

Általában az aljnövényzetben, alacsony bokrokon állnak lesben és onnan ugranak az áldozatra. A szőrrel kevésbé borított testrészeken, combon, nyakon, füleken, pofa táján telepednek meg. Az áldozat vérének szívásakor fertőznek. Számos súlyos megbetegedést okozó kórokozót terjesztenek

Különösen veszélyes a Babesia canis nevű parazita, mely elpusztítja a vörös vértesteket ezzel súlyos vérszegénységet okoz. Ha kutyánk elesett, magas láza van és vörösesbarna a vizelete, sürgősen meg kell kezdeni a kezelését. A betegség következtében máj és vesekárosodás is fellép, ezért a kutya életveszélybe kerül. Ha azonban időben orvosi kezelést kap, jól gyógyítható.

A kullancsok által terjesztett másik betegség a Lyme-kór. A kutya bőrén kör alakú pír keletkezik, bágyadt, lázas, nyirokcsomói duzzadtak, gyakran izületi gyulladás is fellép. Akár több hónapig is eltartó antibiotikum kezeléssel lehet gyógyítani. A Lyme-kór ellen adathatunk kedvencünknek védőoltást.
 
 
 
Nagyon fontos, hogy a ma kapható sokféle kullancs elleni szer valamelyikével védjük kedvencünket. A leghatásosabbak az un. spot-on készítmények, melyeket a kutya bőrére kell cseppenteni lehetőleg a tarkó tájon, hogy ne férhessen hozzá, ne nyalhassa le. Alkalmazása után 2 napig ne fürdessük a kutyát, de utána nem árt a víz.  A kezelést a kora tavasztól késő őszig terjedő időben célszerű havonta ismételni.

 
Kirándulás, erdei séta után mindig nézzük át alaposan kutyánkat. Ha mégis sikerült néhány vendéget összeszedni, óvatosan járjunk el. A kullancsot a fejéhez a lehető legközelebb próbáljuk megfogni csipesszel, vagy ujjunkkal, és a bőrből enyhe húzással távolítsuk el. Ne csavarjuk és ne használjunk semmi olyat (pl. olaj) ami gátolja a kullancs légzését!

 
A kullancs elleni szerek általában a bolha ellen is védenek. A bolhásság is sok kellemetlenséget okoz. Részben folytonos zaklatásukkal megkeserítik kutyánk életét, részben a férgesség kialakulásában fontos szerepet játszanak. Tehát ellenük is fontos védekezni. Itt arra is vigyáznunk kell, hogy a kutya környezetét, fekvőhelyét, házát is rendszeresen takarítsuk, porszívózzuk. A bolha petéi általában a környezetében elszórt petékből kelnek ki, majd kifejlődve ugranak az állatra táplálkozni. Ezért nagyon fontos, hogy ne csak őt kezeljük, hanem tartózkodási helyeit is!
 

Mindenképpen érdemes mielőbb nagytakarítást csinálni kutyánk környezetében és megkezdeni a    védekezést egy olyan készítménnyel ami mindkét vérszívó ellen védelmet nyújt. Általában bolha ellen 3 hónapig, kullancs ellen 1 hónapig igérnek védettséget. Ezen azonban  nem szabad egy gazdának sem spórolnia, ajánlatos  havonta alkalmazni.