Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


a cica szopornyica a cica kedvelőknek:)

 Macska panleukopenia (macska szopornyica)

Macska szopornyica néven is ismert, ez a betegség nagyon fertőző. A következőkben beszámolunk ezen betegség tüneteiről.
 

macska panleukopenia vagy szopornyica egy nagyon fertőző vírus okozta betegség. Ez a betegség nem tévesztendő össze a szopornyicával, amelynek hűléses megbetegedésre jellemző tünetei vannak, amelyeket rohamok követnek. A macska szopornyica lázzal, étvágytalansággal, hányással, depresszióval, hasmenéssel, kiszáradással és más szövődményekkel jár, gyakran halált idéz elő.

 

cica-kepek


macska panleukopenia kórokozója a parvovírus. A betegség továbbadása a fertőzött cicákkal való közvetlen érintkezés vagy fertőzött nyál, vizelet, széklet által történik. A vírus több hónapon keresztül is fertőző marad a környezetben. A leggyakrabban használt fertőtlenítőszerek nem igazán hatékonyak e betegség ellen.

A múltban a macska panleukopenia évente több ezer macska életét követelte. Régen a nem vakcinázott macskák, főleg az idősebb meg a nagyon fiatal macskák fogékonyak voltak erre a betegségre, nagyon sok macska életét kioltotta ez a fertőző betegség. A védőoltás nagyban korlátok közé szorította ezt a betegséget, de még mindig veszélyt jelent a nem vakcinázott macskák és kiscicák számára.

 

cicas-kep
A legtöbb állatorvos kombinált védőoltást ajánl a macskaféle felső légúti betegségek és a macska panleukopenia megelőzése érdekében. Az erősítő védőoltásokat okat általában két-négy hetenként kell beadatni amíg a kiscica legalább 12 hetes nem lesz, minimum két erősítő védőoltást kell kapnia ez idő alatt. Az ezt követő időben az évi erősítők jól hatnak az immunrendszerre.

 

Remélem a te cicád nem az  : (